Hiphop Suomessa -seminaari 6.–7.10.2022, Helsinki
Tutkimusverkosto Hiphop Suomessa: suuntaukset ja sukupolvet kutsuu tutkijoita, opiskelijoita ja hiphop-kulttuurin toimijoita vuotuiseen Hiphop Suomessa -seminaariin. Seminaari järjestetään Helsingissä Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) to 6.10.2022 klo 13.45–17 ja pe 7.10.2022 klo 10.45–17.30.
Seminaarin tarkoituksena on tarjota matalan kynnyksen tapahtuma erityisesti Suomessa toimiville tutkijoille, opiskelijoille ja muille kulttuurin parissa toimiville keskustella, tavata toisiaan ja esitellä tutkimustansa ja toimintaansa.
Paneelikeskustelu ”Hiphop voimavarana” päättää tapahtuman perjantaina. Hiphopin juuret ovat marginalisoitujen nuorten taiteellisessa luovuudessa ja itseilmaisussa; elinvoimaisen, monimuotoisen kulttuurin on siten usein kuvattu syntyneen kuin tyhjästä (something from nothing). Hiphop-kulttuuri on tarjonnut eri taustaisille ja ikäisille väylän ilmaista itseään esimerkiksi räpin, graffitin ja katutanssin keinoin. Miten hiphop toimii voimavarana Suomessa?
Seminaari järjestetään ns. hybridi-muotoisena, jolloin on mahdollista osallistua joko paikan päällä tai etänä. Kerrothan ilmoittautuessasi, kummalla tavalla osallistut. Tilaisuus on avoin kaikille; ilmoittauduthan kuitenkin etukäteen 1.10.2022. mennessä osoitteeseen hhsverkosto(at)gmail.com
Seminaari tavoittelee turvallisempaa tilaa, emmekä hyväksy minkäänlaista häirintää tai syrjintää. Lisätietoja Tieteiden talon esteettömyydestä täällä.
Kysyttävää? Ota yhteyttä meihin: hhsverkosto(at)gmail.com
*PAST EVENTS*
Hiphop Suomessa -seminaari 28.–29.10.2021, Helsinki
Tutkimusverkosto Hiphop Suomessa: suuntaukset ja sukupolvet kutsuu tutkijoita, opiskelijoita ja hiphop-kulttuurin toimijoita vuotuiseen Hiphop Suomessa -seminaariin. Seminaari järjestetään Helsingissä Tieteiden talon väistötilassa (Aalto yliopisto, Runeberginkatu 14–16, 3 krs. A-siipi, huone A305) to 28.10. klo 10–17 ja pe 29.10. klo 10.30–15.
Seminaarin pääpuhujana tänä vuonna on väitöskirjatutkija Jasmine Linnea Kelekay (University of California, Santa Barbara), jonka englanninkielinen puheenvuoro käsittelee rotua ja rodullistamista sekä näiden suhdetta suomalaiseen hiphop-kulttuuriin (ks. abstrakti jäljempänä). Hänen puheenvuoronsa aloittaa seminaarin torstaina.
Seminaarin tarkoituksena on tarjota matalan kynnyksen tapahtuma erityisesti Suomessa toimiville tutkijoille, opiskelijoille ja muille kulttuurin parissa toimiville keskustella, tavata toisiaan ja esitellä tutkimustansa ja toimintaansa. Esitelmille varataan 45 minuuttia (esitelmä 20–25 min + keskustelu 20 min). Myös vaihtoehtoiset esitelmämuodot (esim. dokumenttielokuva tai posteri) ovat mahdollisia.
Toivotamme tervetulleeksi erityisesti suomalaista hiphopia käsittelevät puheenvuorot, mutta myös muut hiphop-kulttuuria koskevat esitelmät. Verkoston ja seminaarin työkieli on suomi, mutta esitelmän voi halutessaan pitää myös ruotsiksi tai englanniksi. Seminaari järjestetään ns. hybridi-muotoisena, jolloin päiviin on mahdollista osallistua joko paikan päällä tai etänä. Kerrothan ilmoittautuessasi, kummalla tavalla osallistut.
Korkeintaan 250 sanan mittaisten esitelmäehdotusten (abstraktien) viimeinen palautuspäivä on 8.10. Lähetä ehdotuksesi sähköpostitse hhsverkosto(at)gmail.com.
Tilaisuus on avoin myös yleisölle; ilmoittauduthan kuitenkin etukäteen sähköpostitse! Ilmoittautuminen seminaariin 26.10. mennessä.
Jasmine Kelekay toimii väitöskirjatutkijana Kalifornian yliopiston sosiologian laitoksella (UC Santa Barbara) sekä vierailevana tutkijana Uppsalan yliopiston CEMFOR-tutkimuskeskuksessa (Centre for Multidisciplinary Studies on Racism) ja Tukholman yliopiston kriminologian laitoksella. Hän on tutkimuksessaan keskittynyt siihen, miten käsityksiä mustuudesta kierrätetään maailmanlaajuisesti ja miten niitä muokkaavat samanaikaisesti moninaiset paikalliset kontekstit, historiat ja identiteetit.
Abstract
Hip Hop as an Opportunity for the Study of Race(ism) in Finland
In this talk, Kelekay will discuss the ways in which hip hop can be seen as an opportunity for the study of race and racism in Finland. In part due to the continued dominance of “colour-blindness” in public discourses, rigorous research on race, racism, and racialization in Finland remains scarce, with researchers instead centring analyses of immigration and integration. Black feminist sociologist Patricia Hill Collins has highlighted that hip-hop music and culture has historically served as a tool for intervention into dominant discourses that often render racialized communities as simultaneously hyper-visible and invisible – hypervisible in that they frequently become the subjects of discourse, but invisible in that their own narratives are excluded from such discourses (2006:7). Based on Kelekay’s research on Afro-Finnish hip hop, this talk will extend Collins’ analysis to the Finnish context, discussing how hip hop can be seen as an alternative archive of racialized lived experience and knowledge that is often marginalized, caricaturized, or altogether ignored in other realms of Finnish public life. On the other hand, white Finnish practitioners’, fans’, commentators’, and researchers’ engagement with hip hop must also be understood as racialized and therefore in and of itself presents an opportunity for the examination of the workings of race and racism in Finland.
ESITELMÄKUTSU
Kulttuurintutkimuksen päivät, 8.–10.12.2021 Joensuu
Verkostomme tutkijoiden muodostama työryhmä ”Ilo vallan ja vallattomuuden välineenä suomalaisessa hiphop-kulttuurissa” pyytää hiphop-aiheisia esitelmäehdotuksia Joensuussa järjestettäville Kulttuurintutkimuksen päiville 8.–10.12.2021.
Työryhmässä tarkastelemme erityisesti, miten ilo musiikin teemana sekä toisaalta vallan tai kontrollin välineenä ilmenee suomiräpissä ja suomalaisessa hiphop-kulttuurissa laajemminkin. Vallattomuutta voi tarkastella sekä ilon kautta tapahtuvana rajojen rikkomisena että valtapositioiden haastamisena tai niiden toistamisena ja niihin alistumisena. Keiden ääni saa tilaa ja miten esimerkiksi huumori ja leikkisyys nähdään osana hiphop-kulttuuria? Työryhmämme pohtii, onko suomihiphopin ilo jaettua ja/tai voiko ilon avulla pyrkiä kontrolloimaan tai riisumaan toisia vallasta. Toisaalta esimerkiksi viime vuosina suomiräpissä lisääntynyttä feminististä lyriikkaa voi tarkastella myös ilonpilaamisen näkökulmasta artistien esittäessä kriittisiä huomioita seksismistä ja miesvaltaisista rakenteista. Haemme puheenvuoroja ainakin seuraavista teemoista: huumori, paikallisuus, sukupuoli, naiset ja sukupuolivähemmistöt, feminismi, rodullistetut vähemmistöt, alagenret, rap-lyriikka, hiphop-tanssi. Otamme kuitenkin mielellämme vastaan myös muita iloon, valtaan / vallattomuuteen ja suomalaiseen hiphop-kulttuuriin kiinnittyviä aiheita.
Esitelmäehdotusten toinen kutsu on 1.9.–30.9.2021 on päättynyt. Lisätietoa työryhmistä täällä.
HIPHOP SUOMESSA -seminaari 8.–9.10.2020, Helsinki
Tutkimusverkosto Hiphop Suomessa: suuntaukset ja sukupolvet kutsuu tutkijoita, opiskelijoita ja hiphop-kulttuurin toimijoita Helsingissä Tieteiden talolla 8. ja 9. lokakuuta 2020 järjestettävään suomalaista hiphoppia käsittelevään seminaariin. Seminaari järjestetään osin paikan päällä, osin verkossa (huom: ennakkoilmoittautuminen!).
Seminaarin tarkempi ohjelma löytyy täältä.
Seminaaripäivät to 8.10. klo 10–17 & pe 9.10. klo 14–16
– esitelmät paikan päällä tai etänä; esitelmiä voi seurata etäyhteydellä
Paneelikeskustelu pe 9.10. klo 16.30–17.30: ”Hiphop ja tiedon sukupolvet”
– Seminaarin päättävään paneelikeskusteluun kokoamme toimijoita ja tutkijoita keskustelemaan aiheesta ”Hiphop ja tiedon sukupolvet”. Paneeli kokoontuu Tieteiden talolla ja kuulijat voivat osallistua joko paikan päällä tai etäyhteydellä.
Seminaarin tarkoituksena on tuoda esiin suomalaisesta hiphopista tehtyä ja tekeillä olevaa tutkimusta sekä edistää kriittistä keskustelua hiphop-kulttuuriin liittyvistä taiteellisista ja yhteiskunnallisista ulottuvuuksista Suomessa. Seminaari on avoin kaikille suomalaista hiphoppia analyyttisesti tarkasteleville puheenvuoroille. Esitelmille varataan 45 minuuttia, josta esitelmän osuus noin 20–25 min + 20 min keskustelulle.
Tilarajoitusten vuoksi yleisö voi seurata seminaariesitelmiä ja osallistua keskusteluun vain etänä. Paneelikeskustelua voi seurata ja keskusteluun osallistua rajatusti paikan päällä sekä etänä. Muista ilmoittautua 5.10.2020 mennessä osoitteessa hhsverkosto@gmail.com!
Seminaarin järjestää vuonna 2014 perustettu tutkijaverkosto Hiphop Suomessa: suuntaukset ja sukupolvet, joka on Nuorisotutkimusseuran itsenäinen alaverkosto. Verkosto on poikkitieteellinen keskustelufoorumi hiphop-tutkijoille oppialasta ja uran vaiheesta riippumatta. Sen tarkoituksena on edistää myös vuorovaikutusta tutkijoiden, artistien ja muiden hiphop-kulttuurin toimijoiden kesken.
Jos tarvitset lisätietoja, ota yhteyttä osoitteeseen: hhsverkosto[at]gmail.com.
HIPHOP SUOMESSA -seminaari Helsingissä 10.10.2019
Tutkimusverkosto Hiphop Suomessa: suuntaukset ja sukupolvet kutsuu tutkijoita, maisterivaiheen opiskelijoita ja hiphop-kulttuurin toimijoita Helsingissä Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, huone 309) 10. lokakuuta 2019 klo 10–17 järjestettävään suomalaista hiphoppia käsittelevään seminaariin.
Seminaarin ohjelma on nyt valmis ja löytyy täältä.
Hiphop vaikuttaa suomalaiseen kulttuuriin jo neljättä vuosikymmentään. Hiphop kattaa sanallisia, musiikillisia, kuvataiteellisia ja kehollisia ilmaisumuotoja, jotka aluksi kehittyivät katukulttuurina. Kaikki hiphopin osa-alueet ovat tänä päivänä Suomessa edelleen omaehtoista kulttuuritoimintaa mutta myös osa valtiollisesti tuettua opetustointa sekä valtavirtakulttuuria. Seminaarin tarkoituksena on tuoda esiin suomalaisesta hiphopista tehtyä ja tekeillä olevaa tutkimusta sekä edistää kriittistä keskustelua hiphop-kulttuurin taiteellisista ja yhteiskunnallisista ulottuvuuksista ja vaikutuksista Suomessa. Syksyn seminaarilla juhlistetaan myös verkoston tutkijoiden toimittamaa, keväällä 2019 ilmestynyttä Hiphop Suomessa: puheenvuoroja tutkijoilta ja tekijöiltä -kirjaa.
Vuonna 2014 perustettu tutkijaverkosto Hiphop Suomessa: suuntaukset ja sukupolvet on Nuorisotutkimusseuran itsenäinen alaverkosto. Verkosto on poikkitieteellinen keskustelufoorumi hiphop-tutkijoille oppialasta ja uran vaiheesta riippumatta. Sen tarkoituksena on edistää myös vuorovaikutusta tutkijoiden, artistien ja muiden hiphop-kulttuurin toimijoiden kesken. Seminaari järjestetään osin Koneen Säätiön apurahan tuella.
Jos tarvitset lisätietoja tai haluat tulla vain kuuntelemaan seminaariesityksiä, ota yhteyttä osoitteeseen: hhsverkosto@gmail.com
Hiphop-tutkimuksen ja nuorisotutkimuksen gradupäivä
Aika: 5.10.2018 klo 10.00–15.00
Paikka: Allianssi-talo, Asemapäällikönkatu 1, Helsinki
Nuorisotutkimusverkosto ja sen alainen Hiphop Suomessa: suuntaukset ja sukupolvet -tutkimusverkosto järjestää avoimen tutkijaseminaarin graduntekijöille. Seminaarin aamupäivä on varattu hiphop-aiheille, ja iltapäivä muille nuoriin tai nuoruuteen liittyville pro gradu -tutkielman aiheille. Gradupäivään ovat tervetulleita niin graduaan aloittelevat kuin pidemmälle ehtineet opiskelijat tieteenalasta riippumatta. Seminaari tarjoaa mahdollisuuden saada omaan tutkielmaan kommentteja hiphop-tutkimuksen ja nuorisotutkimuksen asiantuntijoilta. Kullekin opiskelijalle nimetään ulkopuolinen kommentaattori, ja aikaa on varattu myös yleiselle keskustelulle ja vertaiskommentoinnille. Gradupäivään mahtuu enimmillään 8 esitystä.
Gradupäivän työskentely painottuu etukäteismateriaalin (esimerkiksi tutkimussuunnitelma tai yksi gradun luku) kommentointiin ja keskusteluun. Lähetämme seminaariin hyväksytyille varmistuksen hyväksymisestä sekä ohjeet etukäteismateriaalin toimittamisesta. Materiaali tulee toimittaa viimeistään 28.9.2018 ja se jaetaan ennen seminaaria kaikille ilmoittautuneille. Seminaaritilaan mahtuu 30 henkeä. Ilmoittautuminen avataan myös muille seminaarista kiinnostuneille, jotka eivät esitä omaa paperia.
Jos kiinnostuit esittämään Gradupäivässä paperin, laita sähköpostia mahdollisimman pian, viimeistään 5.9. osoitteeseen jenni.moisio@nuorisotutkimus.fi.
Kerro viestissäsi a) mistä aiheesta teet gradua, b) mitä haluaisit seminaarissa esittää, c) esityksen otsikko, ja d) mahdolliset toiveet kommentaattorista.
Helsingin ulkopuolelta gradupäivään matkustaville osallistujille korvataan matkakulut julkisilla kulkuneuvoilla.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Lisätiedot
Jenni Moisio
VTM, Tutkija, Nuorisotutkimusverkosto
jenni.moisio@nuorisotutkimus.fi
0456518202
HIP HOP ECOLOGIES AND POLITICS SYMPOSIUM
Interdisciplinary international symposium
5-6 October 2017
University of Turku, Finland
Keynote speaker: Jeff Chang (Stanford University)
Throughout its history, hip hop has created spaces for engaging with social and political issues, and offered resources for creating, re-shaping, and performing local and global identities. Through approaching the substrates, surroundings and sustainability of hip hop, this symposium will critically examine hip hop in its political, historical, geographic, cultural, ideological, and musical ecologies. The symposium will develop comparative analyses between Finland, the Nordic region, and the wider world, and build dialogue with international scholars.
You can find the symposium program here. See also Facebook event here.
For more information, send e-mail to hiphopecopol [a] gmail.com
The conference will be preceded by a public lecture by Jeff Chang in Helsinki on 4 October 4, 2017. More information here.
HIPHOP SUOMESSA SEMINAARI 4.5.2017, HELSINKI
Hiphop Suomessa -seminaari järjestettiin Tieteiden talolla torstaina 4.5.2017. Kiitos kaikille puhujille ja osallistujille!
Esitelmät ovat paria lukuunottamatta jälkikuunneltavissa täällä.
ESITELMÄKUTSU
Tutkijaverkosto Hiphop Suomessa: suuntaukset ja sukupolvet kutsuu tutkijoita, maisterivaiheen opiskelijoita ja hiphop-kulttuurin eri toimijoita Helsingissä Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) 4.-5. toukokuuta 2017 järjestettävään suomenkieliseen, suomalaista hiphopia käsittelevään seminaariin.
Hiphop vaikuttaa suomalaiseen kulttuuriin jo neljättä vuosikymmentään. Hiphop kattaa sanallisia, musiikillisia, kuvataiteellisia ja kehollisia ilmaisun muotoja, jotka ovat alun perin kehittyneet virallisten yhteyksien ulkopuolisena katukulttuurina. Kaikki nämä osa-alueet ovat tänä päivänä Suomessa sekä omaehtoista kulttuuritoimintaa, osa valtiollisesti tuettujen koulutusinstituutioiden opetustointa että valtavirtakulttuuria. Seminaarin tarkoituksena on kartoittaa suomalaisesta hiphopista tehtyä tutkimusta sekä edistää kriittistä keskustelua hiphop-kulttuurin poliittisista, yhteiskunnallisista, taloudellisista ja taiteellisista ulottuvuuksista ja vaikutuksista Suomessa.
Pyydämme seminaariin puheenvuoroja erityisesti seuraavista teemoista:
– suomihiphopin monikulttuurisuus, ylirajaisuus ja intersektionaalisuus
– hiphopin eri ilmaisumuodot ja moniaistisuus
– aitouden ja autenttisuuden teemat suomi-hiphopissa
– hiphop nuorisotyössä ja hiphopin pedagoginen ulottuvuus
Yllämainittujen teemojen ohella seminaari on avoin kaikille suomalaista hiphopia analyyttisesti tarkasteleville puheenvuoroille. Esitelmän pituus on 20 min + 10 min keskustelulle. Toivotamme tervetulleeksi myös vaihtoehtoiset esitelmämuodot (esim. dokumenttielokuva).
Osallistuaksesi Hiphop Suomessa -seminaariin lähetä 3.4.2017 mennessä enintään 250 sanan pituinen esitelmäehdotus yhteystietojesi kanssa osoitteeseen hhsverkosto@gmail.com. Hyväksymisestä seminaariin ilmoitamme 10.4.2017 mennessä.
Jos tarvitset lisätietoja tai haluat tulla vain kuuntelemaan seminaariesityksiä, ota yhteyttä osoitteeseen: hhsverkosto@gmail.com
Electric Boogie’ exhibition at Rikhardinkadun kirjasto (library) in Helsinki,
December 19-21, 2016
Our network organized an exhibition together with Kenneth Seremet, a hip hop pioneer and b-boy/DJ from Sweden, about hip hop history in Sweden. Kenneth is a historian and researcher who has spent already three years collecting interviews and memorabilia, such as newspaper articles and photographs, related to early hip hop culture in Sweden in the 1980s.
The 3-day exhibition in December, which also featured a Q&A with blogger-writer Koko Hubara on its opening day, was a great success. The exhibition attracted not only first generation hip hoppers but also other enthusiasts, affording visitors insights about the differences and mutual connections between Finnish and Swedish hip hop culture.
HIP HOP STUDIES: NORTH AND SOUTH
HELSINKI, FINLAND 19–20 NOVEMBER 2015
Aalto University School of Business, Runeberginkatu 14-16, Helsinki 00100
Please click here for photos of the Hip Hop Studies: North and South conference.
The research network Hip Hop in Finland: Genres and Generations organizes an interdisciplinary, international conference Hip Hop Studies: North and South in Helsinki, Finland on 19-20 November 2015. The conference venue is provided by Aalto University School of Business (Runeberginkatu 14-16 – on map here).
The keynote speakers will be Murray Forman (Northeastern University, USA), Mads Krogh (Aarhus University, Denmark) and Johan Söderman (Malmö University, Sweden). Notice: Click names for abstracts and bios.
As hip hop scholarship continues to develop its analysis of increasingly diverse and dynamic cultural forms, this conference will celebrate and critically examine hip hop in its geographic, cultural, ideological, and musical multiplicities. Embracing a consciously global focus which will allow for in-depth and comparative analyses of hip hop’s many contrary currents, this conference will highlight new research on hip hop by scholars in the Nordic countries, and seek to build dialogue with scholars from the rest of Europe, Asia, Africa, and the Americas. This conference will also engage local hip hop artists, journalists, and youth workers in dialogue with university-based hip hop scholars.
It is expected that publications will develop from papers presented at the conference.
The working language of the conference will be English.
The conference is preceded by a Master’s Thesis Seminar on Wednesday 18th November, taking place in Tieteiden talo, House of Sciences and Letters (Kirkkokatu 6 – on map here).
The deadline for seminar papers is on Wednesday 11th November. Please send your papers to Antti Kivijärvi and Kaisa Vehkalahti.
This event is organized by the research network Hip Hop in Finland: Genres and Generations, an initiative of the Finnish Youth Research Society. It is made possible with the support of the Finnish Jazz and Pop Archive, the Finnish Youth Research Society, the International Institute for Popular Culture, IASPM Norden, the Finnish Doctoral Programme for Music Research, and the University of Helsinki’s discipline of Social & Cultural Anthropology.
Conference program (Download pdf / Download abstracts)
Things to do in Helsinki:
See map on program pdf for
- Ateneum, the Finnish national gallery
- HAM, Helsinki art museum
- Kiasma, contemporary art museum
- Graffiti wall in Suvilahti (see map here)
- Make Your Mark gallery in Suvilahti
- Trama: I waz born train trax
- The Funkiest, the iconic Hip Hop record store
Events on Friday
Events on Saturday
- Restaurant day, pop-up restaurants emerging around the city
- Kultabassokerho, a radio show playing Finnish rap on Bassoradio from 16:00 to 18:00 (stream here)
See more at VisitHelsinki.fi
Conference hot line for information: +358 50 448 6465
For further information about the conference please contact hiphop.northsouth@gmail.com
Information about public transportation, accomodation etc in Helsinki:
www.visithelsinki.fi (City’s official website for travel information)
www.hsl.fi (Public transportation)
The conference venues are in a walking distance from the city centre. The tram and bus stop closest to the conference venues is Kauppakorkeakoulut/Handelhögskolorna, which can be reached by tram 2 and several buses. Please find more information about getting there from the link above.
www.finavia.fi (Helsinki airport)